Men mor kom ikke

The official

Birgitte

Bidgau-Davidsen

 

 

 

Birgitte Bidgau-Davidsens debut er en fremragende krimi. Det er en bog der burde læses af de offentlige instanser der gang på gang sover i timen

 

 

 

Finn Hansen

krimi-cirklen

MEN MOR KOM IKKE

Kriminalroman, Forlaget Davidsen, 2014

 

 

 

Fædregruppen havde faktisk startet for sjov som et slags oprør mod det evige kvindetyranni. Mændene, der var hinandens netværk, stak en gang imellem af på en herretur til sydens sol, primært til Thailand. Svend var pludselig forsvundet med en meget ung pige, nærmest et barn blev de andre enige om, og var efter en times tid vendt tilbage med et smørret grin på læberne.

 

"Sikken en lækkerbisken", sagde han og smilede bredt. "Hold da op! Det er noget, der rykker!"

 

Denne erfaring bringer Fædregruppen med hjem til deres børn, hvis tilværelse bliver omgærdet af overgreb af den værste slags.

 

 

 

Han greb om begge hendes ankler og trak dem så hurtigt i vejret, at hun ikke nåede at tage for sig. Overraskelse og forvirring var at læse i hendes ansigt under vandet. Glasset, som han havde rakt til hende, flød op på overfladen og skabte en blodlignende plet i vandet, mens hun som en vanvittig kæmpede for sit liv.

 

 

Uddrag fra MEN MOR KOM IKKE

 

Anna og hendes barndomsvenner har som børn deres fædres fulde bevågenhed og systematisk bliver børnene indkapslet i en verden, hvor de som mennesker ikke eksisterer. Anna forsøger som ung kvinde at slippe fri af fortidens lænker. Men fortiden vil ikke slippe sit tag i hende, og et tilfældigt møde sætter en livsfarlig lavine i gang, hvor hævn, fortræd og retfærdighed hvirvles sammen. 

 

Et makabert syn af en død mand i en udtjent kørestol, iført en grotesk maske, møder vicepolitikommissær Karsten Bruun, da han kaldes ud til de lange og kønsløse kældergange under Herlev Sygehus. Efter flere mystiske dødsfald aner Karsten Bruun og hans team efterhånden nogle meget ubehagelige sammenhænge. Men det går også op for politiet, at de ikke er alene om at bekæmpe uretfærdigheder. Nogen er kommet dem i forkøbet, og spørgsmålet er, om de kan indhente forspringet.

 

 

MEN MOR KOM IKKE er Birgitte Bidgau-Davidsens første roman i serien om vicepolitikommissær Karsten Bruun.

 

Anmeldelser

 

 

 

"Når man sidder med Men mor kom ikke i hænderne, lader man sig syndefuldt nedsænke i et frydefuldt uudholdeligt og perverst univers, hvor man ikke kan lade være med at vende næste side, og på én og samme tid håber på at få mere af det mørke og samtidig frygter det værste. En velskrevet og involverende krimi, hvor ens retfærdighedssans bliver sat på prøve mere end én gang og hvor et væld af forskellige skæbners livsfortællinger foldes ud med enten hjerteskærende grusomhed eller tragikomisk nøgternhed i et rigt persongalleri. Med sine små poetisk-tragiske øjeblikke er Men mor kom ikke dog også en bog, som ikke kan lade være med at involvere læseren i meget mere end en klassisk mordgåde."

 

- Lærke S, saxo.com

 

 

 

 

"Birgitte Bidgau-Davidsens debutkrimi er en beretning om overgreb på børn... og debutten er en fremragende krimi. Hun forfalder ikke til at udpensle overgrebene på børnene. Men læseren er ikke i tvivl om det grusomme de udsættes for. Dette er desværre en krimi med et uhyggeligt autentisk historie om de svin der udsætter børn for deres bizarre og beskidte lyster. Det er en bog der burde læses af de offentlige instanser der gang på gang sover i timen."

 

Finn Hansen, krimi-cirklen.dk

 

 

 

 

"Fantastisk god bog om et meget delikat tema, som forfatteren har forstået at behandle yderst sobert. God handling og fint sprog. Lad det ikke afskrække nogen at bogen er på over 400 sider, heller ikke at den handler om misbrug af børn, som godt kan virke lidt stærkt, og måske afholde nogen fra overhovedet at gå i gang med den. Birgitte Bidgau-Davidsen er en virkelig god historiefortæller. Håber der snart kommer mere fra hendes hånd."

 

- Ulla Kolja, saxo.com.

 

 

 

 

"Første sætning rammer som en hammer, og herefter blev jeg hvirvlet ind i et univers af fortræd, hævn, begær og uhygge. En gruppe mænd og fædre sværger højtideligt, og under loge lignende ritualer, at værne om og beskytte deres fællesskab. Derved besegler de ubarmhjertigt deres børns liv og skæbne, for det er hverken religiøse, politiske eller samfundsnyttige idealer, der er omdrejningspunktet for deres fællesskab, hvilket børnene må erfare på krop og sjæl. Historien eskalerer i et dødeligt kapløb om ret og retfærdighed, og ens egne grænser bliver rusket godt og grundigt. Birgitte Bidgau-Davidsens fortællerevne rammer, med denne kriminalroman, direkte ned i romanens substans. Med sine nuancerede og indsigtsfulde personskildringer, skarpe miljøbeskrivelser og subtile ironi, griber forfatteren fat om læserens intellekt og følelser i en sådan grad, at man ofte bliver grebet i tanker og sympatier, som man til dagligt ville nægte ethvert kendskab til."

 

- Julian R., saxo.com

 

 

 

 

"Men mor kom ikke. Wow! Sjældent er jeg blevet draget ind i så “levende”, tragikomisk og på alle måder forfærdelig beskrivelse af udsatte børns rammer og vilkår. Forfatteren formår her at drive os igennem et emotionel mareridt, hvor vi stifter bekendtskab med alskens galninge, komplet blottet for empati. Næsten fra første linje, bliver man draget henimod en afgrund af fortvivelse som kun kan sammenlignes med en følelse af, en evighed i skærsilden. Man ønsker det bedste, men nærer ikke meget håb for de involverede parter. Hele vejen igennem, klynger man sig til den utopiske tanke, at der er lys for enden af tunnellen for staklerne. ‘MEN MOR KOM IKKE’, beskriver den mørke side af vores samfund, helt derude hvor systemet for længst har fejlet. Bogen er skrevet med fængende, morbid og fantastisk kreativ tone. Man føler sig hele vejen igennem så underholdt og emotionelt smadret, at jeg kun kan anbefale at man får den læst før sin nabo! - Genialt."

 

- Anonym, saxo.com

 

 

 

 

"Rigtig flot skrevet krimi der, ud over en god spændings-plot, giver en stemme til en udsat gruppe i samfundet, hvis historier de fleste af os vil helst ikke møde. Bidgau-Davidsens stemme er blid og flydende, og hendes stil effektfuld alt imens den er underspillet. Gruen der finder sted bliver ikke udpenslet, in-your-face, men sniger sig alligevel op til læserens bevidshed. Under en tilsynladende rolig dagligdags-overflade, skaber gruen og misbrugen sine uundgåelige konsekvenser. Dette er en bog der bliver med en længe efter man har læst den færdig. Og igennem det hele, kommer man til at holde meget af vicepolitikomissær Karsten Bruun og hans team og nyde de flotte beskrivelser af omgivelserne karaktrerne i historien bevæger sig i."

 

- Aline T., saxo.com

 

 

 

 

"Jeg læser sjældent krimier, men efter at have læst "Men mor kom ikke", er min holdning fuldstændig ændret. Det her er meget mere end en krimi. Det er en af de mest begavede beskrivelser af miljøer og menneskelig armod, jeg er stødt på i mange år.Denne bog og dens personer vil sidde i mig i meget lang tid. Tag med på rejsen !"

 

- Thorkild E., saxo.com

 

 

 

 

 

"Jeg er ikke den store krimilæser, men jeg valgte alligevel at kaste mig ud i Bidgau-Davidsens ”Men mor kom ikke”, da jeg havde fået den anbefalet af nogle venner. Bogen er ikke bare en krimi, men en kriminalROMAN. Bidgau-Davidsen tager det bedste fra flere genrer og skaber en helstøbt fortælling. Det er uhyggelig læsning, når man hører om fortrædet mod børnene, men forfatteren giver os læsere en pause ved, at vi hele vejen gennem historien beholder et ben i den normale verden, selvom vi med det andet har trådt ind i det mørkeste mørke. Politimanden Karsten Bruun og hans team af sunde almindelige mennesker udgør den normale verden, som vi læsere kan identificere os med. Samtidig føler man sig hele tiden draget mod det næste uhyggelige afsnit. Nogle vil helt sikkert rejse børster ved emnet. Bidgau-Davidsen er en modig forfatter, der åbner en lukket verden og som tør sætte ord på et ellers tabuiseret emne. ”Men mor kom ikke” er en fantastisk bog og rummer alle romanens kvaliteter. Der er plads til et veludviklet persongalleri, og læseren følger personernes tankespind. Forfatteren har et smukt og nærmest poetisk sprog, der virkelig skinner igennem i de dvælende naturbeskrivelser. Der er også en gennemgående underfundig lækker humor, der kommer den dygtige læser til gode. Dette er en kriminalroman for dem, der kan lide at læse og som ønsker mere en ”bare” en krimi. Bidgau-Davidsen har åbnet en ny genre for mig, og ”Men mor kom ikke” er helt sikkert ikke den sidste kriminalroman, jeg har læst."

 

- Merete K., saxo.com

 

 

 

 

 

"Birgitte Bidgau-Davidsen er uddannet socialpædagog, og dette er hendes debutroman. Det er lidt en bombe af en bog inden for det, som jeg formoder hun har specialviden om. Den lander på et krimimarked, hvor pædofili er sjældne motiver til noget som helst, lidt tabu må man sige. Den eksploderer med det samme lige ud i hovedet på læseren.

 

En lille pige pyntes op og friseres, herefter udsættes hun som præmie i pokerspillet blandt ”fædregruppens” fem mænd. Det er disse fem mænds børn, der er ofrene i denne bog. De voldtages systematisk af mændene på det grusomste, og de kæmper hele livet en kamp for at fortrænge deres barndom. Nogle begår selvmord i erkendelse af, at de ikke kan komme videre i livet, andre er dybt mærkede men kæmper for et liv. Ingen af de voksne børn ønsker, at sagen skal tages op i retten, de vil ikke have hævn, ikke have hele forløbet rullet op i pressen, de vil have et liv. Anna, pigen, som står centralt i historien, søger psykologhjælp, og hun bliver rådet til at melde sig ind i samfundet, omgås andre mennesker, så hun melder sig ind i en fitnessklub. Her træffer hun en kampsoldat med posttraumatisk stress efter ophold i Afghanistan, og de får et nært venskabsforhold. Anna fortæller om barndommen til ham, og han beslutter at hævne disse børn. Det er en gribende bog denne her, grusom, uhyggelig, ækel, spændende – og vedkommende. Det er en virkelig flot debut."

 

- Ib Ahnfeldt-Mollerup, god-bog.dk

 

 

 

 

 

"Py ha for en bog. Første side måtte jeg læse et par gange, før min hjerne kunne kapere, hvad der stod. Man kan næsten ikke bære at bladre, men samtidig kan man ikke lade være, for man vil godt lige vide, hvad der sker.

Her er vi med i et mareridt uden lige. Børn der bliver krænket på værste vis af deres fædre, og mødre der enten ikke vil se, eller har set, men gør ikke noget ved det.

 

Vi følger disse børn, som nu er voksne. Får langsomt fortalt deres forfærdelige historie, om deres barndom, samtidig med, at vi følger fædrene-krænkerne, der har fået sig selv overbevist om, at det ikke var så slemt, det de havde gang i. De krænkede får uventet hjælp til hævn af en krigsveteran, der får en ny mission, da han bliver bekendt med deres historie.

Man følger også politiets efterforskning med at kæde mordene på fædrene sammen, og det er et fint pusterum fra ”børnenes” oplevelser.

 

”Men mor kom ikke” er en bog der rammer, der hvor det gør mest ondt på læseren. Børnenes barndom er umenneskelig hård at læse om, og ens retfærdighedssans bliver sat på prøve, da hævnaktionen træder i værk. Temaet i bogen er også gruppedannelse, og man ser, hvor vigtigt det er for en, at føle at man hører til sammen med nogen. Hvad enten ens oplevelser har været gode eller dårlige.

Dette er en bog, jeg stadig gyser ved tanken om, men jeg ville bestemt ikke have været foruden denne læseoplevelse."

 

- Betina Nielsen, krimifan.dk

 

 

 

 

 

"Dette er en meget barsk. ubehagelig og skræmmende krimi. Børnene i bogen har allesammen et mareridt af en barndom. Børn som bliver misbrugt af deres fædre og fædrenes tætteste venner i den såkaldte Fædregruppe. Mødrene kigger væk eller lukker helt øjnene for hvad der sker.

 

Faktisk er den del af bogen som handler om opklaringen – det som giver dig et pusterum inden du igen skal høre mere om hvad børnene er blevet udsat for. På det tidspunkt hvor hævnaktionen sættes i værk – vil du have svært ved ikke at synes at morderens handlinger egentlig er sympatiske – fordi at du har hørt så mange forfærdelige ting om fædregruppen – på denne måde sættes din retfærdighedssans på prøve.

 

Det er en MEGET hård krimi. Men har du mod på det så skal du helt sikkert læse den."

 

 

- Lone Maj Knudsen, krimifan.dk